TILLBAKA TILL HEMSIDAN

En inspirerande konstnär: Jorunn Mulen

konstnärer Sep 17, 2024

En inspirerande konstnär: Jorunn Mulen 

Ah, jag bara älskar Jorunns målningar. Färgerna som ofta är mjukt pastelliga och det lite suddiga ger en drömsk känsla som jag upplever romantisk och ljuv. Kvinnorna är vackra, modellsköna rent utav. Men hon provocerar mig också - kan man verkligen måla så otydligt och berätta så lite och ändå vara klar med en målning? Uppenbarligen kan man det! Det är en underbar inbjudan för mig i mitt konstnärskap att våga vara mer suggestiv, inte berätta allt och framför allt lita på att konstnärens uppgift är att förmedla en känsla, inte förlora sig själv i övertydlighet och perfektion. Tack Jorunn för den påminnelsen!

Det spännande är att den kvinnliga skönhet som Jorunn målar, även är den som många mina av mina deltagare vill uppnå när de målar porträtt (som ofta är kvinnoansikten). Det verkar finnas en längtan efter att måla symbolen för den ultimata harmonin och skönheten och det är en ung kvinnas ansikte. Det jag älskar med Jorunns sätt att göra just detta på, är att hon låter så mycket vara upp till betraktaren att fylla i, och ändå får hon fram en ungdomlig skönhet. Vissa bilder har en lite vemodig känsla, och gör målningarna lite bitterljuva. Mycket poetiskt. 

Så här skriver Jorunn själv om sitt måleri: "Märkena på duken är spår från ett sökande. Ibland vet jag bara vad jag letar efter, när jag hittar det. För att hitta det kanske jag måste gå helt vilse. Vissa berättelser utvecklas genom att känna igen spår efter erfarenhet som vi använder för att skapa en persona. Berättelserna kan dyka upp i lager.”

kram 

Ania 

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.