om ania

Skapande med människans inneboende kraft i fokus är grunden till mitt eget måleri och till min resa som professionell konstnär. Jag skulle inte vara där jag är idag om jag inte hade fått nycklarna till min kreativa process från målerimetoden Vedic Art och dess visdom om både livet och konsten. Min passion är att få stötta deltagarna på mina kurser i att öppna upp till en friare kreativitet och att se sin egen kraft. Med tiden har jag också sett att företagandet och entreprenörskapet också är ett underbart fält för kreativt uttryck och skapande. Det är en glädje att erbjuda mina kurser online för både svenska och internationella elever, samt i Vaxholm utanför Stockholm där jag har min underbara ateljé.

MIN KONSTNÄRSRESA

Som barn älskade jag att måla och rita, och precis som de flesta barn så upplevde jag en stor frihet i mitt kreativa uttryck. Det fanns helt enkelt en glädje och lekfullhet och det var ingenting som kunde stoppa mig från att utforska och upptäcka saker om mig själv och om livet då jag i skapandets stund förlorade tid och rum.

Oturligt nog försvann den här friheten gradvis. Jag har ett tydligt minne från när jag var ungefär i 10 års-åldern då vi målade träsmycken på fritids.  När jag lade till alla möjliga sorters färger till mitt  trälöv så blev jag tillsagd att blå inte var någon realistisk färg på ett höstlöv. Bit för bit så lärde jag mig att mitt skapande skulle se ut på ett speciellt sätt. Jag skulle bara måla exakt det jag såg omkring mig och bara det var tillräckligt bra. Tyvärr var jag aldrig särskilt bra på att överföra det jag såg till pappret, så som många andra är, och som en följd av det kan ni förstå att en stor del av glädjen jag hade till att skapa och måla försvann.

Men min passion för att uttrycka mig kreativt dog trots allt inte så lätt. Jag fortsatte att längta efter kreativiteten och gick vidare till att studera konst på alla möjliga nivåer och på många olika skolor. Jag letade efter metoder att nå tillbaka till glädjen och lekfullheten i att skapa. Jag fann tillbaka till den ibland, här och där, men aldrig på ett sätt som kunde hjälpa mig ha konstant tillgång till den.

Pressen att prestera som jag så skickligt lagt på mig själv genom att tro att jag måste GÖRA för att vara värdig någonting i livet, drog mig längre och längre ifrån den enkla glädjen i att bara VARA. Stress, spänningar och ångest övermannade mig till den grad att jag en dag vaknade upp och fann att jag var sjukskriven från mina studier på grund av utbrändhet och depression. Det tog mig över 2 år att bli bra och under den här tiden var det nödvändigt för mig att fråga mig alla de existentiella frågorna om vad livet egentligen handlar om.

Mitt i allt det här då jag kände mig väldigt förvirrad och som om jag hade tappat bort mig själv, blev jag given gåvan av Vedic Arts 17 steg för måleriet, skapandet och livet av en vis kvinna. När jag fick det  första steget visste jag att detta var det jag letat efter, det här var vägen tillbaka till min kreativa glädje!

Vedic Arts visdom och den öppning i mig själv som blev resultatet, bidrog till ett vidare sökande bland metoder i personlig utveckling med fokus på människans inneboende kraft. Denna resa ledde mig till ett fördjupat engagemang i organisationen Balanced View och dess kurser och stödsystem för personligt blomstrande och ledarskap, och detta har varit ett fantastiskt komplement på min kreativa resa.

Jag har nu målat, lärt ut och levt med Vedic Art sedan 2006 och tack vare det här fantastiska sättet att närma mig målandet och kreativiteten har jag utvecklat min egen konstnärliga stil som gör att jag kan inspirera människor och jag får ställa ut mina verk i många olika länder. Jag har lekt mig fram till ett visuellt språk som jag aldrig hade hittat om jag hade försökt att tänka mig fram till det.

Jag antar att man skulle kunna säga att Vedic Art är nyckeln till att ”återupptäcka” kreativiteten som jag alltid visste fanns där men som jag inte visste hur jag skulle nå som vuxen. Det har för mig varit basen i vilken jag funnit modet till att hitta mitt eget uttryck och som lärare är det en stor gåva och ära att få inspirera alla dem som fortfarande känner att deras kreativitet är undertryckt och som längtar efter en frihet i sitt uttryck.

Läs mer om mig och se mer av mina målningar på www.aniawitwitzka.com.

BIOGRAFI

Ania föddes i Sverige av polska föräldrar och växte upp i en konstnärsfamilj i Stockholm. Efter en karriär som professionell grafisk designer på reklambyrå, bestämde hon sig för att fördjupa sina kreativa färdigheter vilket ledde till fleråriga konst- och performancestudier på högskolenivå i England. Måleri har varit Anias främsta konstnärliga utövande sedan 2006. Hon arbetar även som föreläsare och kursledare.

Utbildning och erfarenhet

  • Dartington College of Arts Devon, England, BA I Samtidsteater och dans
  • Cumbria Institute of the Arts Cumbria, England, Fri konst
  • Vedic Art – teacher training Öland, Sverige
  • Åsö Gymnasium, Work focused education Stockholm, Sweden, Media design programme
  • Nordens Folkhögskola Biskops Arnö, Sverige, Fotografi
  • Stockholm University, Stockholm, Sverige – Konsthistoria
  • Sollentuna Fria Gymnasium, Stockholm, Sverige – Bild och form programmet
  • Grundskola, Waldorfskola, Martinskolan, Stockholm, Sverige

Anställningar

Ägare och grundare av Ania Witwitzka Fine Art + Shine Through Art, Sverige (pågående)
Huvudsakliga tjänster: tavlor, beställningsverk, kurser och föreläsningar.

Ha även anlitats av privata kunder och företagskunder, bl a:
– Sigtuna Folkhögskola, Sigtuna
– Bayer läkemedel, Sverige
– Studio Aroma SPA, Göteborg
– Narkoskliniken, Stockholm
– Svenska skogsföreningen, Stockholm
– Svenska träbyggarrådet i Stockholm
– Di Palomo Cosmetics, Torquay, Storbritannien
– Align Chiropractic, Newton Abbot, Storbritannien

Engström m.fl. – reklambyrå och producent för företagsevent
Stockholm – Art Director och grafisk designer

Vedic Art Centre Öland, Sweden – Workshopledare vid årligt sommarläger

University College Falmouth, Storbritannien – Gästföreläsare

The Moveable Feast Workshop Company, Devon, England, – Gästworkshopledare

Sundstagymansiet, Karlstad, Sweden – Gästworkshopledare

Annan erfarenhet

– Konstnärsresidens vid ComPeung, Chiang Mai, Thailand
– Projektledare för performancefestival a performance-festival, Hedemora, Sweden
– Friskus, Dalarna Sweden, Rehabprogram – Gästworkshopledare
Balanced View Centre, internationell fredsorganisation med center i Sverige, Indien och England – projektledare och värdinna